Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Föreläsning: Brasilien i kris – Arvet efter Dilma Rousseff

Thursday, October 13th, 2016. 17:30 - 19:00

Brasilien har under de senaste åren skakats av omfattande korruptionsskandaler i skuggan av politiska och ekonomiska kriser. Landets före detta president Dilma Rousseff och hennes vänsterpolitiska Arbetarnas Parti (PT) har ofta utpekats som ansvariga för denna utveckling. I september avsattes Rousseff i en riksrättsprocess av landets senat, anklagad för att ha brutit mot landets budgetregler. Rousseff själv har kallat processen för en statskupp. När den högerorienterade Michel Temer svors in som landets nye president inleddes en ny epok i brasiliansk politik då 13 år med Arbetarnas Parti vid makten var över.


Hur kommer det att gå för Brasilien härnäst? Vilka är de viktigaste förklaringarna till den ekonomiska och politiska krisen? Vilka är de viktigaste utmaningarna för den nya regeringen? Har Arbetarnas Parti och den brasilianska vänstern möjligheter att återkomma till makten? Dessa är några av de frågeställningar som Torsten Wetterblad från Latinamerikainstitutet (SU) ska försöka ge svar på.


Torsten Wetterblad är utvecklingsekonom och anknuten forskare vid Latinamerikainstitutet vid Stockholms Universitet. Han har tidigare haft en lång karriär på Sida och varit biståndschef i bl.a. Nicaragua, Bolivia och Moçambique. Under 80-talet arbetade Torsten som internationell sekreterare vid Svenska Metalindustriarbetarförbundet och var då med om att etablera kontakter med den brasilianska fackföreningsrörelsen. Torsten har bott i Brasilien och skrivit ett flertal artiklar om utvecklingen i landet under årens lopp.


Gratis för medlemmar. 20kr för övriga.
Ett årsmedemskap (50kr) kan köpas på plats.


Föreläsningen hålls på svenska.


Välkomna!

Details

Date:
Thursday, October 13th, 2016
Time:
17:30 - 19:00
Event Category:

Venue

Lecture hall Dragonen
Sprängkullsgatan 19
Göteborg, Sweden
+ Google Map

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *